Borredà: solució provisional a l'accessibilitat Ajuntament - Església
Fa 20 anys, l’ajuntament de Borredà va demanar un estudi d’accessibilitat a la Diputació de Barcelona, i va iniciar l’adaptació de tots els espais públics a les persones amb problemes de mobilitat, de manera que les obres “velles” varen ser adaptades, i totes les noves sempre s’han realitzat complint rigorosament les normes vigents.
Aquest compliment de la legalitat i l’especial sensibilitat que sempre hem tingut, ha motivat un bon nombre d’obres en tot el nucli urbà, de manera que en aquests moments segur que estem entre els primers , a nivell d’adaptació de totes les infraestructures, equipaments i serveis, a les persones amb mobilitat reduïda.
La llista d’actuacions és llarga per quan no solament hem realitzat obres de transformació d’escales en rampes, hem suprimit desnivells, posat reixats, baranes, i eliminat obstacles que podessin suposar barreres a l’accessibilitat, sinó que tots els nous projectes comporten l’estudi exhaustiu, en aquest àmbit.
Ara mateix les obres que estan a punt de finalitzar en els carrers Manresa i Queralt, contenen voreres reglamentàries, passos de vianants i per descomptat un paviment totalment adaptat a l’accessibilitat. A finals d’any adjudicarem una nova obra de renovació de tot el nucli històric del poble, la qual contempla la substitució del paviment de pedra natural del país, per un altre de pedra artificial que complirà la normativa actual. I així continuarem en la resta de carrers i places del casc antic, tots de pedra del país, bonic a la vista però complicat per les persones amb problemes de mobilitat. I tot el nucli antic, passarà a ser illa de vianants, dintre de pocs dies, quan instal·lem els senyals preceptius.
Quedaven però, dos edificis complicats de resoldre: la Casa Consistorial i l’Església parroquial. En el primer cas, hi ha tres graons, seguits d’un replà i dos graons més per entrar en el vestíbul de la planta baixa on hi ha les oficines municipals. Estudiat el problema, no hi ha espai per una rampa, ni altres solucions de fàcil execució, sense una remodelació de bona part de la planta baixa.
El cas de l’església parroquial encara era més complicat perquè el primer tram de graons és molt més nombrós i elevat, seguit d’un replà i tres graons més. Tampoc aquí era factible la construcció d’una rampa, o un sistema de plataforma.
Ens hem decidit per una solució provisional, que resol els dos problemes, a l’espera de que el dia de demà quan es remodeli tota la Plaça Major puguin aparèixer noves vies de solució. De moment hem comprat una ORUGA PUJA ESCALES, de l’empresa Pujalift, a un cost de 3.960 euros, que hem pagat amb un ajut de la Diputació de Barcelona i una aportació municipal. Aquesta oruga és de fàcil maneig, i permet pujar i baixar els graons a una persona asseguda en una cadira de rodes. La seguretat i estabilitat son totals, i la proximitat de l’ajuntament i l’església permet el servei amb una sola unitat. Fa pocs dies es va fer una primera prova i ara els membres de la brigada en faran una segona, per poder estar preparats pel seu ús en qualsevol moment. L’aparell estarà sempre disponible a la planta baixa de la Casa Consistorial.
Borredà, 30 de juny de 2016. L’Alcalde, Joan Roma i Cunill